- Goud heeft de reputatie bescherming te bieden in tijden van inflatie.
- Wat betreft de koopkracht van de euro in Nederland kon je met een belegging in goud je vermogen de afgelopen twee jaar min of meer waardevast houden.
- In flink wat landen in de wereld is een kilo goud genoeg om jezelf miljonair te mogen noemen, in de lokale valuta. Een overzicht.
- Lees ook: De geopolitieke dominantie van de dollar neemt af: dat speelt goud in de kaart, volgens een hedgefondsmanager
De hoge inflatie, die sinds afgelopen jaar de kop opsteekt, heeft in combinatie met geopolitieke onrust de interesse voor goud doen toenemen. Het edelmetaal wordt traditioneel gezien als een manier om je te beschermen tegen inflatie.
In sommige landen gaat het zo hard met de inflatie, dat het inderdaad niet handig is om je geld in de valuta van het desbetreffende land aan te houden. Neem Venezuela, waar de inflatie op jaarbasis hoger is dan 400 procent.
Goud wordt door centrale banken en particulieren onder meer gebruikt als opslag van waarde. Maar hoe goed werkt dat? We kijken daarvoor eerst even naar de ontwikkeling van de goudprijs in euro’s en zetten die af tegen de Nederlandse inflatie. Daarna werpen we een bredere blik op landen met veelal zwakke valuta, waar je met een kilo goud meteen al miljonair bent.
Goud versus inflatie in Nederland
Om te beginnen de goudprijs in euro. Die ligt momenteel op bijna 60.000 euro per kilo.
Twee jaar geleden lag de goudprijs op 50.000 euro per kilo. De stijging tussen juni 2021 en april dit jaar bedraag zo'n 16 procent.
Zet je daar de Nederlandse inflatie tegenover dan bedroeg die tussen juni 2021 en afgelopen april 15 procent. Het lijkt er dus inderdaad op dat goud je vermogen min of meer waardevast had kunnen houden de afgelopen twee jaar. Iets dat met spaargeld niet lukte.
Miljonair met 1 kilo goud: 41 landen
In Nederland is de inflatie sinds 2022 fors hoger, maar dat valt nog mee vergeleken met landen waar sprake is van zware inflatie of zelfs hyperinflatie. De geldontwaarding gaat dan zo hard, dat je met een kilo goud al snel miljonair of multimiljonair bent. Daarvoor hebben we hieronder een overzicht gemaakt.
Er zijn veel landen waar 1 kilo goud meer dan een miljoen waard is in lokale valuta. Wij laten hieronder een selectie van 41 landen zien waar je met 1 kilo goud een miljonair bent. Ter referentie staan de VS en de eurozone er ook bij, maar dan ben je geen miljonair met een kilo goud.
In Europa of de VS heb je met een kilo goud nog geen tiende van een miljoen bereikt. Eén kilo goud is momenteel 58.512 euro en 62.909 dollar waard.
In Tsjechië (1.383.043 koruna) of Mexico (1.108.118 peso) ben je net aan miljonair met een kilo goud.
In één land maakt een kilo goud je miljardair. Dat is het geval in Venezuela, waar 1.000 gram goud 163.328.876.753 bolivar waard is, ofwel ruim 163 miljard. In Indonesië ben je ook dichtbij een vermogen van 1 miljard roepie: 1 kilo goud is 940 miljoen roepie waard.
Landen waar je met beleggen in goud eveneens relatief veel waard bent in lokale valuta zijn Guinee, Burundi, Congo en Colombia. Verder valt het op dat je ook in Rusland en Oekraïne miljonair bent met een kilo goud.
Het is overigens niet zo dat goud altijd sterk rendeert. Van 2015 tot en met 2018 bleef een kilo goud bijvoorbeeld jarenlang stabiel op een prijsniveau van ongeveer 35.000 euro. Sinds 2019 is echter een opmars ingezet die de goudprijs naar het huidige niveau van bijna 60.000 euro heeft gebracht.
Lees meer over goud:
- Centrale banken zullen volop goud blijven kopen, nu het bevriezen van Russische tegoeden hun langetermijnstrategie heeft veranderd
- Als de Amerikaanse overheid wanbetaler wordt, geniet de bitcoin meer vertrouwen dan de dollar, volgens een peiling – maar goud is de absolute favoriet
- De geopolitieke dominantie van de dollar neemt af: dat speelt goud in de kaart, volgens een hedgefondsmanager